torstai 22. maaliskuuta 2018

Alahovin luutarha

1970-luvun alkupuolella, 1973 tai 1974 Karhulassa aloitettiin rakentamaan nykyistä Alahovin kerrostalolähiötä. Turku-Viipuri maantie eli Kuninkaantie on aikoinaan mennyt nykyisen Alahovin läpi. 1970-luvun alussa peltojen keskellä oli ainoastaan pitkä suora Korkeakoskelta Otsolaan johtavaa paikallistietä. Paikalle sattumalta pyöräilleet pojat näkivät suoran alussa tien oikella puolella metsän reunassa tapahtuvan jotain erityistä. Ensimmäisen talon perustuksia kaivettaessa melko läheltä maanpintaa oli löytynyt suuret määrät luurankoja. Näky on piirtynyt ikuisesti paikalla olleiden muistiin. Kymmeniä pääkalloja sikin sokin, nahkasaappaita, joissa vielä luut sisällä ja vaatteiden jätteitä. Jotkut muutkin lähiseudulla asuneet muistavat käyneensä katsomassa luutarhaa. Itse asuin Aittakorvessa, enkä edes olisi osannut lukea Eteenpäin-lehdessä ollutta juttua tästä löydöstä. Meille tosin tuli Etelä-Suomi, kait siinäkin asiasta kirjoitettiin. Pitäis se varmaan käydä kirjastosta etsimässä.
Paikka on täsmälleen tässä kalliojyrkänteen edessä. Taloa ei lopulta rakennettu hautausmaan päälle, vaan vähän sivuun. Nyt haudan päällä on mm. lasten hiekkalaatikko, eikä mikään kerro paikan historiasta. Useat Alahovissa ikänsä asuneetkaan eivät ole edes kuulleet koko luutarhasta.

Hauta tunnetaan "Kustaan sotilaiden hautana", eli saatiin selvitettyä tämän olleen Kustaa III:n sodan aikainen kalmisto. Ruotsinsalmen meritaisteluja seudulla käytiin kaksi vuosina 1789-90. Näistä jälkimmäinen, 9.-10. heinäkuuta 1790 käyty toinen taistelu päätyi ruotsalaisten voittoon.
Tässä vielä ote Kustaan aikaisesta venäläisestä kartasta. Alkuperäinen kartta on piirretty länsi-itä suunnassa ja oikaisin tämän pystyyn hahmottamisen helpottamiseksi. Kyminlinnaa ei ollut vielä rakennettu, sen paikalla lukee Kymenkartano. Keskellä oleva tumma alue on Äijänvuori, jonka oikella puolen Kalliokoski ja Hortola. Oikella ylhäällä lukee Högfors, eli Korkekoski. Korkeakosken haaran oikella puolella Helilä ja Eskola. Kymin entinen kirkko on merkitty ristillä ja sen pohjoispuolelta ennen maantietä löytyy siis tämä hautausmaa. Nykykartta näyttää tältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti