sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Asiasta toiseen

Uusin Rauhan Puolesta -lehti ilmestyi perjantaina ja siinä oli tavattoman mielenkiintoinen juttu Mikko Perkoilasta. Mikkohan soitti 70-luvulla Agit Propin Kisällit ja Arkiviisu -yhtyeissä ja näistä ajoista oli kiinnnostavaa muistelua: "Yksi aika kova juttu oli Junnu Vainion `Mä en muista mitään´ -biisiin tehdyt uudet sanat. Teksti kertoi kuinka suomalaiset lähtivät jatkosotaan. En muista tallennettiinko sitä koskaan. Esitimme sen Helsingin laulufestivaaleilla Bottalta radioidussa konsertissa. Yleisradion ohjelmapäivystys meni tukkoon, koska solvasimme Mannerheimia aika rankasti." Siis arvatkaapas haluaisinko kuulla kyseisen pätkän! Yleisradion arkistoissa lienee edelleen (?) hurjat määrät kaikkea hienoa materiaalia 70-luvun laululiikkeeltä. Kyllä olisi aika jonkun asiantuntevan tahon saattaa näitä kuultavaksi.
Tuossa lehden jutussa oli paljon muutakin kiintoisaa, mm. Punikin kirjelaatikko -biisin taustoista. Kappalehan saatiin talteen KSL:n ja TSL:n yhteisessä työväenlaulukeräyksessä 1970-luvulla. Tämä aivan hillitön kupletti on syntynyt tuntemattoman tekijän toimesta jatkosodan aikaisella keskitysleirillä. Kappale ei kuitenkaan kelvannut mukaan Ilpo Saunion ja Timo Tuovisen toimittamaan "Edestä aattehen" -kirjaan, joka esittelee kattavasti suomalaisia työväenlauluja vuosilta 1890-1938 . Perkoilan tietojen mukaan laulua ei julkaistu kyseisessä kirjassa, koska sanoituksessa mentiin niin pahasti Väinö Tannerin ja jopa kulttuurivaikuttaja ja poliitikko Sylvi-Kyllikki Kilven varpaille. Kirjan julkaisi Sos. Dem. -yhteyksistä tunnettu Tammi.
Punikin kirjelaatikko ilmestyi alunperin 1982 Perkoilan neljän kappaleen omakustannekasetilla ja odotettuna uusintapainoksena 2009 CD:nä runsain lisämateriaalein. Tuli tuota taas muutaman kerran kuunneltua ja siitä minä nautin.
Tuo Edestä aattehen -kirjahan on itseasiassa pitänytkin esitellä "kuukauden kirjaklassikko" -sarjassa (joka on tähän mennessä ilmestynyt max.2krt.v.) Löysin tän jo markka-aikana ja on kyllä niin hieno kirja. Usein tulee tämän pariin palattua. Kirja ei ole ollenkaan harvinainen, tai sitten kysyntä on olematonta, koska tätä jatkuvasti näkyy myynnissä rikollisen halvalla - ainakin siihen verrattuna mitä tämä antaa.

Nyt kun myös nuo Helsingin laulufestivaalit olivat issuena, niin mainostettakoon, että löysin talvella mainion Pomp-divarin alekaukalosta yhdellä eurolla huippukuntoisen 2.Helsingin laulufestivaali (Love Records) LP:n. Ja minulla kun oli jo ennestään tämä levy, vaan kun siinä on pieni naarmu joka kuuluu hieman ja takakannessa heikko vesivahinko, niin ostin parempikuntoisen tilalle. Eli toi vanha ois sitten nyt ylimääräisenä jos tätä joku etsii. Sisältöhän ei kyllä ole mitenkään kummoinen. On näitä viime aikojen vinyylilöytöjäkin tässä ollut hieman tarkoitus esitellä. Ei vaan ole oikein viimeiseen vuoteen tullut kylläkään kovin paljoa mitään tajunnan räjäyttävää saatu hankituksi.

Kun tuo Pomp-divari oli issuena, niin viimeksi käydessäni tarttui mukaan 4 eurolla (mie en ymmärrä yhtään millä se Juha elää) Top Ranking Erik & Astronauts in Babylon yhtyeen CD. Tämähän on näitä Suomi-Reggaen edelläkävijöitä - levy on julkaistu alunperin 80-luvun alussa - ja pesee kyllä mennen tulen nämä kaikki nykyiset Suomirekeit. Tuolla CD:llä on roimasti bonuskappaleita, kuten tämä legendaarinen Vanha hippi. Tätähän soitettiin joskus "Vihatut levyt" -ohjelmassakin, vaikkei aivan vakiomatskua ollutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti